dinsdag, december 17, 2013

Glutenhype

Als je coeliakie hebt, dan is het je waarschijnlijk al wel opgevallen. Al is er ook een aardige kans dat het je op is gevallen als je geen gluten intolerantie hebt. Glutenvrij eten is 'hip'. Ja ja, er is weer een nieuwe hype ontstaan in de dieetwereld. Nu moeten we allemaal gluten mijden, want gluten zijn slecht. Yeah, right...

De hele trend is ontstaan dankzij het boek 'Wheat Belly', geschreven door Dr. William Davis. William is een cardioloog en 80% van zijn patiënten heeft (pre-)diabetes. Om hun bloedsuikerwaarde te verlagen, vroeg hij hen producten van granen uit hun eetpatroon weg te strepen. Dit zijn namelijk producten die de bloedsuikerwaarde erger verhogen dan andere producten. Toen zijn patiënten een paar maanden later terug kwamen, was William verbaasd door de resultaten. Naast het effect dat hij verwachten, verloren ze ook nog eens enorm veel gewicht. (zie: http://www.wheatbellyblog.com/about-the-author/)
En dus werd glutenvrij eten een ontzettende rage. Hollywoodsterren als Gwyneth Paltrow, Victoria Beckham en Miley Cyrus doen al mee. En wat de Hollywoodsterren doen, moet de rest van de wereld natuurlijk ook doen. Wie wil nou niet zo'n strak lichaam?

Vele van deze dieetfanaten zijn ook geconstateerd met een 'niet coeliakie gluten gevoeligheid'. Oké, dit geldt voor de Amerikaanse dieetfanaten en daar sta ik dan ook niet zo raar van te kijken. Maar hoewel vele mensen hiermee geconstateerd zijn, blijkt dit onzin te zijn - goh, verrassend! Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs van een sensitiviteit en daarnaast zijn er ook geen testen voor, zeggen Dr. Antonia Di Sabatino en Dr. Gino Roberto Corazza, beiden onderzoekers naar coeliakie. Of deze hype dus echt werkt, is maar zeer de vraag. (zie: http://healthland.time.com/2012/02/21/all-hype-gluten-free-diets-may-not-help-many/)

Nu zou je alsnog kunnen denken; 'fijn toch? Meer aandacht voor glutenvrij eten?' Klopt, het zou een voordeel kunnen zijn. Hoe meer consumenten glutenvrije producten kopen, hoe meer er ook op de markt komt. En dát is een heel groot voordeel! Maar toch erger ik me enorm aan deze hype.
Het klinkt heel leuk, glutenvrij eten. Totdat je een keer uit eten gaat, een dagje weg wil, of iets dergelijks. Want ja, dan is het opeens niet zo makkelijk meer. Mensen die ermee af proberen te vallen roepen dan gauw: 'Ach, één keertje kan geen kwaad.' Daardoor ontstaat het beeld dat het niet zo'n ramp is, niet altijd glutenvrij te eten. Maar iedereen die intolerant is, weet dat dit toch echt niet de bedoeling is.

Deze hype maakt het lastig om uit te leggen dat één hapje echt niet kan. Aandacht voor glutenvrij hoor je mij niet over klagen. Maar het zou fijn zijn als het dan wel de juiste aandacht is.

0 reacties:

Een reactie posten